Matrassen:
Om een zo gelijkmatig mogelijke belasting van de matras te bewerkstelligen, is het aan te raden de matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien U twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit verlengt de levensduur van uw matras.
Een goed geluchte kamer is zowel voor het slapen zelf als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12ºC) kunnen ertoe leiden dat, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van de matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, wat niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan de matras dagelijks ’s morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam.
Matrassen alleen met zachte borstel reinigen. Afneembare hoezen kunnen worden gereinigd in de wasmachine.
De hoezen kunnen gewassen worden (tot 40ºC/ 60ºC afhankelijk van de hoes) met gesloten ritssluiting.
Bedbodems:
Een bedbodem heeft niet veel onderhoud nodig. Het luchten gaat samen met het luchten van de matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bedombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem beïnvloedt het comfort en de levensduur van de matras. Het is van belang dat U bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald de matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor de matras en 30% voor de bodem.
Dekbedden:
Het belangrijkste punt van onderhoud is het dagelijks luchten van het dekbed. U kunt het dekbed beter niet blootstellen aan een te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12ºC), omdat dit de vezels in het dekbed kan beschadigen. Het dekbed beter niet uitkloppen, omdat daarmee de de vezels in het dekbed kunnen beschadigen. Wassen kan alleen als het dekbed daarvoor geschikt is. (zie het waslabel)
Het is beter om niet óp een donzen en/of wollen dekbed te gaan zitten en/of liggen, omdat dit het dons en wol kan beschadigen. Dekbedden die gewassen kunnen worden, dienen vóór de eerste wasbeurt koud gewassen te worden. Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten.
Kussens:
Het belangrijkste punt van onderhoud van een kussen is het dagelijks luchten. Verder gelden eigenlijk dezelfde adviezen als voor een dekbed. Wassen dient gedaan te worden volgens het wasvoorschrift op het kussen.
Textiel:
Tenzij anders vermeld op de verpakking, de eerste keer koud wassen (kraantemperatuur of minder dan 30ºC) volgens spoelprogramma in de wasmachine of een paar uur in, bij voorkeur stromend, koud water laten staan. De eerste keer niet in de wasdroger drogen. Bij bonte textiel eventueel een scheutje azijn toevoegen voor het inbranden van de kleur. Daarna wassen op 30-40ºC.
WASVOORSCHRIFT:
Alpine:
Het dekbed Alpine kan gewassen worden tot 60ºC. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55ºC voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60ºC wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Everest:
Ook het dekbed Everest kan gewassen worden tot 60ºC. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55ºC voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60ºC wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Arctic:
Het dekbed Arctic kan gewassen worden tot 60ºC. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55ºC voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60ºC wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het drogen van dit dekbed duurt wat langer door de kleine microvezel. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Dons:
Een donzen dekbed kan wel gereinigd worden, maar we adviseren dit te laten doen door een stomerij die hiermee ervaring heeft. Het belangrijkste punten zijn dat het dekbed ruimte heeft in de wasmachine en goed gedroogd wordt. Zeker de grotere maten zoals 200 cm en 240 cm breed passen doorgaans niet in een normale wasmachine. Een stomerij heeft een speciaal programma voor natuurlijke vezels zoals wol en dons.
Katoen:
Een katoenen dekbed kan tot 60ºC gewassen worden. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55ºC voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60ºC wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden. Drogen in de droogtrommel kán wel, maar In tegenstelling tot veel advies van derden wordt drogen in de droogtrommel niet door ons geadviseerd omdat de vezel hierdoor kan beschadigen. Als het dekbed te snel wordt gedroogd, worden de vezels warm en breekbaar. Indien u het dekbed toch in een droogtrommel wilt drogen, gebruik dan een textielvriendelijk programma op lage temperatuur.
Wol:
Een wollen dekbed kan wel gereinigd worden, maar we adviseren dit te laten doen door een stomerij die hiermee ervaring heeft. Het belangrijkste punten zijn dat het dekbed ruimte heeft in de wasmachine en goed gedroogd wordt. Zeker de grotere maten zoals 200 cm en 240 cm breed passen doorgaans niet in een normale wasmachine. Een stomerij heeft een speciaal programma voor natuurlijke vezels zoals wol en dons.
Kussens:
De kussens die wasbaar zijn kunnen tot 40ºC gewassen worden. Het kussen blijft het mooist als u hem de eerste keer koud wast met gesloten rits waar u voor de zekerheid een veiligheidsspeld doorheen haalt zodat de rits niet per ongeluk geopend kan worden. Daarna kunt u hem gewoon tot 40ºC wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het kussen mag gecentrifugeerd worden. Drogen in de droogtrommel kán wel, maar In tegenstelling tot veel advies van derden wordt drogen in de droogtrommel niet door ons geadviseerd omdat de vezel hierdoor kan beschadigen. Als het kussen te snel wordt gedroogd, worden de vezels warm en breekbaar. Indien u het kussen toch in een droogtrommel wilt drogen, gebruik dan een textielvriendelijk programma op lage temperatuur. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen.